< workshop
performances SEMINAR
Performance Art meets Urban Diversity

> Panel members

Alex de Vries - Utrecht - host seminar
Nina Boas - Rotterdam - performance kunstenaar
Sebastiaan Dijk - Eindhoven - beeldend kunstenaar, performer
Anet van de Elzen
- Amsterdam - beeldend kunstenaar, performer, oprichter stichting Performance
Ingo Keil - Berlin- beeldend kunstenaar, performer, workshop leider
Viviane Rose - beeldend activist & filosoof
Patrick Schmitz - 's-Hertogenbosch - cultureel antropoloog
Rashidah Simon - beeldend kunstenaar, performer

> Topics seminar

• Stimuleren van performance kunst
• Stedelijke diversiteit
• Invloed van academies op performance kunst
• De rol van kunstinstellingen ter bevordering van performance kunst
• Wat kunstperformances voor de toeschouwer/deelnemer kan betekenen en betekent
• Historie van performance kunst
• Performance kunst nu en toen
• Niveau hedendaagse performance kunst
• Het verschil tussen old school en new school
• Het verschil in performance kunst in West Europa en de nieuwe Europese landen
• Performance-kunstenaars netwerk
• Praktijk van de performance kunstenaar
• Branding als performance kunstenaar

> About the panel members
Alex de Vries - Utrecht
host seminar

(Erica 1957) was in 1979 mede-oprichter en tot 1984 redacteur van Metropolis M. Daarna werkte hij voor het Shaffy Theater in Amsterdam en de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Van 1997 tot 2001 was hij directeur van de kunstacademie in Den Bosch. Daarna vestigde hij zich als zelfstandig auteur en adviseur. Hij werkt samen met grafisch ontwerper Jan Willem den Hartog in het bureau Stern/Den Hartog & De Vries en Uitgeverij De Zwaluw. Hij is onder meer bestuurslid van BAK in Utrecht en lid van de commissie beeldende kunst en vormgeving van de Raad voor Cultuur.

Anet van de Elzen - Amsterdam
beeldend kunstenaar, performer, oprichter stichting Performance
(Eerde 1963) maakt beelden en zij gebruikt daarvoor het beeldhouwen, fotograferen, tekenen, filmen en performance. Zij zou zichzelf niet snel performancekunstenaar noemen, maar performance is absoluut een wezenlijk deel van haar werk. Sinds 1992 gebruikt zij de performance als drager van de beelden die zij wil maken en dit medium is zo krachtig en inspirerend gebleken dat zij vanaf het moment dat zij zelf performances maakte ook performancefestivals georganiseerd heeft (oprichter van Stichting Performance). Ook heeft zij op diverse kunstacademies performance workshops gegeven. Zij ervaart deze workshops als een zeer essentiële bijdrage aan het kunstonderwijs en aan de beroepspraktijk van jonge beginnende kunstenaars omdat het een zo krachtig met het lichaam verbonden medium is.
Haar werk belichaamt dromen en visioenen die ontstaan in het onderbewustzijn en fysiek gemaakt worden door dragers; film, foto, klei, brons en ook performance. Het werk heeft een traagheid, komt uit een andere wereld en verzoekt een diepere communicatie aan te gaan dan die wij bezigen in onze dagelijkse werkelijkheid. Het werk vertelt een poëtisch verhaal.
Haar performances waren onder meer te zien in de USA, Zuid Afrika, Japan en ook in Frankrijk, België, Spanje, Groot Brittannie, recent heeft zij een aantal grote projecten in de openbare ruimte in Nederland volbracht.
www.anetvandeelzen.com

Sebastiaan Dijk - Eindhoven
beeldend kunstenaar, performer
Deelnemer workshop Performance Art meets Urban Diversity.
www.sebastiaandijk.nl

Patrick Schmitz - 's-Hertogenbosch
cultureel antropoloog
Will elaborate during the workshop on the ‘Urban Diversity’ part, for example by pimping intercultural salutations.
www.oogpunt.com

Ingo Keil - Berlin
beeldend kunstenaar, performer, workshop leider

(Germany) studied dance at Etage/Berlin and SEAD (Salzburg Experimental Academy of Dance) /Austria, and experimental theater/performing arts at NTA (Norwegian Theater Acdemy). Before and while studying he performed with the dance theater company Antagon, joined the spectacles of EXOS and danced with Butoh-Ka Atsushi Takenoushi. He danced and choreographed in the opera Apollo & Hyazinth in brandenburgische Sommerkonzerte and at the contemporary opera festival in Salzburg in the opera Gespensterhaus. As well serveral self choreographed solo and group productions and collaborations, e.g. transition at transmediale festival Berlin.

Recent project: What happens to the body if an idea crosses it, leaves traces and imprints, transforms and dies away? . ORTE is the attempt of a portrait of the mostly unconscious processes that dances behind the surface of the self, a journey into the body revealing the hidden and suppressed, visiting places where hope and despair walk hand in hand, where all what had been and all what had never been, all what might come and all what will never happen, but nevertheless is true … still lives in the body. . ORTE is a research on how to create a collage out of incorporated emotions and atmospheres, aiming to reveal this fragility of permanent dissolving and regrouping of what we perceive as our self.
ikeil.wordpress.com

Nina Boas - Rotterdam
(Saumur 1980) Performancekunstenaar, ze maakt tekeningen en installaties, ze zingt en heeft de BARTstore als uitvalsbasis. Ze beschouwt haar werk als manier om verhalen te vertellen. Boas presenteert twee ready-to-use performance sets waar zij de komende maanden regelmatig experimenteert en het publiek, collectieven en vrienden uitnodigt om voor of met haar een werk uit te voeren. Zonder auteurschap te claimen, zonder onderscheid tussen atelier of tentoonstellingsruimte te maken, zoekt zij haar weg naar de betekenis van de performance.
www.ninaboas.com

Viviane Rose
beeldend activist & filosoof
Maakt kunstperformances, -(inter)acties en -interventies. De belangrijkheid van de toeschouwer/deelnemer wordt volgens haar onderschat. Het mixen van media en stijlen, ook die van buiten de beeldende kunst, schuwt ze niet, omdat die het concept kunnen versterken. Ze organiseert om die reden ook jaarlijks het artistiek programma De 3 EEE's waar ze diverse kunstenaars/artiesten voor uitnodigt die ook niet op de gangbare manier werken. Viviane Rose voelt zich vooral betrokken met dieren, waaronder ook mensen, die gediscrimineerd worden vanwege hun aangeboren identiteit.
Samen met twee andere meiden heeft ze de rollen eens omgedraaid en vanuit een auto mannen lastig gevallen, opmerkingen gemaakt, getoeterd, enz.. Op Radio 538 mocht ze vertellen waarom. Ze is de organisator van Reisburo BiDOV, Bio-Industrie Dieren op Vakantie. Ze heeft in opdracht mensen in de bus gevraagd of ze haar knap, gewoon of lelijk vonden. Het gekozen woord mochten ze op de blote delen van haar huid stempelen.
www.vivianerose.biz

< workshop