< Creatures in The City of Jeroen Bosch
overzicht kunstenaars
Mech Asselbergs - The Netherlands
Mirjam Berloth
- The Netherlands
Ignacio Álvarez Bordoy (MONOPERRO) - Spain
Paloma Calle- Spain
Nieves Correa
- Spain
Carlos Cortes
- Great Brittain
BBB Johannes Deimling
- Germany
Bart van Dongen
- The Netherlands
Elektruck - The Netherlands
Anet v/d Elzen
- The Netherlands
Dariusz Fodczuk
- Poland
Angelika Fojtuch
- Poland
4 For Nothing - The Netherlands
Franz Gratwohl
- Switzerland
Marieke Heymans with ...
... Nostaglia
(3 pers.) - The Netherlands
klub KOE - The Netherlands
Mareille Labohm - The Netherlands
Paul Panhuysen with ...
... Maciunas Ensemble
- The Netherlands
Cecile Potjes - The Netherlands

Silja Saarepuu & Villu Plink - Estonia
Gerard Scharn (13 pers.) - The Netherlands
Celine Schroeder - The Netherlands
Dan Senn
- USA
Shandiz (3 pers.) - The Netherlands/Iran
Willemijn Smeets - The Netherlands
Ian Smith - Scotland
Bianca Tangande - The Netherlands
Tunu Taueli (6 pers.) - The Netherlands
UFEP (6 pers.) - The Netherlands
Isidoor W. Wens
- The Netherlands
YAWAR
(25 pers.) - Belgium
Erika Zanatta - Italy

13 dichters brengen in en voor de Grote Kerk
hun voordrachtperformances

vrijdag 5 oktober

18.30-19.30 en 21.30 - 23.00 uur
Grote Kerk
entree 5,-

Anita Maatman-Douma
Benne van der Velde
ACG Vianen
Johanna Geels
Kaatje Wharton
Emma Burns
Lilian Caesens
Armando Dios
Gerard Scharn
Gijs ter Haar
Lianne van Kalken
Doeko L

 

A.T. Maatman-Douma (1970)
Is geboren en getogen in het Friese Joure.
Schreef eind 2005 haar eerste gedicht, sinsdien verscheen haar werk in o.a. Plebs, Digther, Opspraak magazine en Meander.
Stond voor het eerst op het podium tijdens Onbederf'lijk vers in Den Bosch (2007)
Creatures in the city of Jeroen Bosch wordt haar tweede optreden.
Is genomineerd voor de HC-Trofee 2007
Web-log: http://muisgedichten.web-log.nl/

Benne van der Velde
dichter en performer, redacteur van het literaire tijdschrif Krakatau en van de Valse Noot een online magazine voor het hekeldicht
www.benne.web-log.nl
www.hetongeborenidee.nl
www.krakatau.nl

ACG Vianen (1972), (dichter/architectuur theoreticus)
Dichter met Taal in Schrift en Klank (en Beeld) tot Abstracte Poëzie
A
CG groeide op te Oosterhesselen (Drenthe) in de pastorie die gebouwd werd voor de schrijver/dominee A.L Lesturgeon, een van de schrijvers van "Het boek der Podagristen". In dat huis kwam ACG met de taal in aanraking, om niet te zeggen dat de taal hem daar aanraakte en voorgoed heeft laten verwarren. Na een kort verblijf te Groningen, waar ACG zijn taal voor eerste in Simplon en Vera op het podium bracht, verhuisde hij naar Eindhoven

Aan de Technische Universiteit Eindhoven studeerde ACG Architectuur (Theorie & Geschiedenis). Als dichter zette hij met zijn bundel/cd ‘Dit is DIT’ een werk in het Nederlandse literatuur landschap dat is vergeleken met Paul van Ostaijen, Kurt Schwitters en Mark Insingel. In beide vakgebieden die ACG bezoekt graaft hij naar het grondbeginsel van zijn kunst. Door zijn afstandelijke autonome theoretische houding schuurt ACG oppervlakken weg en ontbloot essenties.

ACG is van mening dat woorden het gereedschap zijn van de poëzie, in al zijn onderdelen. Zijn woord gaat over de taal als moeilijkheid om duidelijk te kunnen maken wat wordt gedaan, gezegd en gedacht. In schrift, klank en beeld onderneemt ACG daarom een zoektocht naar de andere mogelijkheden van de taal om haar rijkheid te tonen.

ACG heeft als dichter met zijn (klank)poëzie een gedegen podiumperformance weten op te bouwend. Hij kraakte, soms ook letterlijk, de planken o.a. op het Prinsentuinfestival, op het Dunya-festival, in de 013 en in het Van Abbe Museum.
De poëzie van ACG is te typeren als een ontmoeting tussen Johnny van Doorn en Jan Arends die J.A. Deelder & Jaap Blonk zijn tegengekomen. Het geluid van deze poëzie is zodoende een genot voor oren en woorden die moeten worden gehoord.

Edisonstraat 66 – 5621HR Eindhoven
Info: http://www.acgvianen.web-log.nl/, http://www.myspace.com/acgvianen
http://acgvianen.web-log.nl
http://www.myspace.com/acgvianen
http://acgpoet.hyves.nl/#
A.C.G. Vianen besteedt, naast de poëzie, zijn gedachten aan Architectuurtheorie: http://acgarchitectuur.web-log.nl/

Johanna Geels
Johanna Geels, 39 jaar, woont in Apeldoorn en schrijft sinds drie jaar gedichten. Zij publiceerde in verschillende literaire tijdschriften, waaronder Krakatau, Op ruwe planken, in diverse verzamelbundels en in december dit jaar verschijnen vijf gedichten van haar hand in "De Volksverheffing" het jaarboek der poëzie 2007 van uitgeverij Atlas. In februari/maart 2008 verschijnt haar debuutbundel bij uitgeverij Atlas.
Zij wordt begeleid op gitaar door Mark Beumers
Weblog: www.johannageels.punt.nl

Kaatje Wharton
schrijft haar hele leven maar heeft er tot een drietal jaren niets mee gedaan. Tot zij op internet terecht kwam met haar schrijfsels en de bal aan het rollen ging. Na twee jaar lid/bestuurslid geweest te zijn van de Muzeval in Antwerpen, een open podium op het Zuid, werd zij, na het sluiten van de locatie, voorzitster van een nieuwe vereniging ’Vers Geschild’ die nog steeds voordrachten organiseert maar nu in Restaurant Bazilikum (www.bazilikum.be).

Zij nam deel aan slamwedstrijden in Amersfoort (waar zij in de jaarfinale terecht is gekomen), Leiden, Haarlem, en Utrecht waar zij ook een finaleplaats behaalde. Zij was onder andere te horen op de Vlasveense Koeien, Damoclash 2006, Vurige Tongen 2006, Breda, Openhavenfestival Amsterdam en werd haar gedicht ‘het flessenhuis’ opgenomen in de eerste Vurige Tongen bundel zodat zij ook in 2007 aanwezig mocht zijn op Vurige Tongen 2007. In België was ze ook op verschillende podia te vinden waarvan de voornaamste Lamberzinnen - een zijtak van Zuiderzinnen -, de nacht van de powezie, en gedurende Damme 10 jaar boekendorp waar zij één van de geselecteerden was die op de slotdag nogmaals werd uitgenodigd uit eigen werk voor te dragen.www.kaatjewharton.com

Emma Burns (1980)
schreef op haar vijftiende haar eerste gedicht en won daarmee meteen een wedstrijd, daarna bleef het stil. Pas tien jaar later zou zij daar serieus mee verder gaan en met succes. Zij bereikte de jaarfinales van de poetry slams in Festina Lente, Slamersfoort en Slamzeist.
publiceerde in Hollands Maandblad, Krakatau en Meander
http://burns.web-log.nl/emma_burns/burns_brabbelt/index.html

Lilian Caessens (1955)
maakte kennis met poëzie in 2001 (Poetry Alive), maar kroop pas echt in de pen toen zij eind 2004 stopte met werken. Enkele gedichten zijn inmiddels gepubliceerd in o.a. Krakatau, Opspraak, Meander, Komkommer en Kwel, het Muzenkoeriertje en nog enkele andere internettijdschriften. In 2006 deelde zij met Eva Gerlach het podium van Onbederf'lijk Vers te Nijmegen. Ook stond ze in de finale van Dicht-Slam-Rap 2007 te Boxtel. Haar weblog: http://www.tesoro.punt.nl

Armando Dios
volbloed liedjesgod en entertainerwebsite & myspace-ruimte: www.armandodios.be & www.myspace.com/armandodios

Gerard Scharn
stond twee maal op Onbederf'lijk Vers in Nijmegen. Een zeer klein deel van zijn werk is opgenomen in enkele verzamelbundels.
www.musicalrarities@hotmail.com

Gijs ter Haar
Gijs ter Haar werd in 1963 in Apeldoorn geboren. Na veel omzwervingen, 36 ambachten en 39 ongelukken kwam hij in 1990 in Amersfoort terecht waar hij in 1992 begon met het schrijven van poëzie. In 1995 gaf hij zijn eerste voordracht en in 1996 verscheen in eigen beheer zijn eerste bundel. In 1999 gevolgd door "Licht op oude muren" en november 2001 zijn derde bundel "Op klompen".
April 2006 kwam onder de hoede van uitgeverij Douane uit Rotterdam zijn vierde bundel uit met de titel "Neem dit brood", waarin hij net als in de eerste drie gewag maakt van zijn indrukken als observant van dat éne eeuwigdurende moment dat ons allen overkomt, dat nú gebeurt.
http://www.dichtbijgijs.web-log.nl/

Lianne van Kalken
deed drie keer mee aan de dichtwedstrijd Doe Maar Dicht Maar. Drie keer viel ze in de prijzen. Dit jaar hoort de inzending van de Hoensbroekse zelfs bij de beste tien. Ook is zij redacteur van het literaire tijdschrift krakatau.
http://www.red.mgl.nl/dwars/pivot/entry.php?id=219

Doeko L
Doeko L. (1974) uit Den Bosch schrijft zoet-zure poëzie die soms zó tragisch is, dat je er weer om moet lachen. "Jammer genoeg is dat zelden mijn bedoelding," zegt hij erbij.

Dit najaar verschijnt de derde in eigen beheer uitgebrachte bundel van Doeko L., getiteld ‘Voortijdig inzagen’, een verzameling gedichten en tekstminiaturen uit de periode 2004-2007. Ook is Doeko bezig met het schrijven aan een gedichten/verzenbundel voor droevige kinderen, met als werktitel ‘Alwéér Lente...’

http://www.doe-sign.nl/doekol